- Αρχική
- Δερματολόγος
- Ιατρείο
-
Κλινική Δερματολογία Ενηλίκων-Παίδων
- Ακμή
- Ροδόχρους Ακμή
- Μέλασμα
- Ατοπική Δερματίτιδα
- Παθήσεις Τριχών
- Παθήσεις Ονύχων
- Έλεγχος Σπίλων
- Αφροδίσια Νοσήματα
- Αυτοάνοσες Παθήσεις
Διαθερμοπληξία Θηλωμάτων
Τα δερματικά θηλώματα συνήθως είναι μαλακά και έχουν το χρώμα του φυσιολογικού δέρματος ή σε κάποιες περιπτώσεις είναι καφέ.
Τα θηλώματα δεν μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, αλλά υπάρχει περίπτωση να πολλαπλασιαστούν στο ίδιο άτομο μετά από τρίψιμο ή τραυματισμό της περιοχής. Κάποια άτομα, είναι πιο ευαίσθητα, στο να κολλήσουν τον ιό σε σχέση με κάποια άλλα. Τα θηλώματα εμφανίζονται το ίδιο συχνά σε άνδρες και γυναίκες, κυρίως μετά τα 30, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν και σε μικρότερες ηλικίες. Εκδηλώνονται συνήθως στο πρόσωπο, τον λαιμό, τις μασχάλες, το στήθος και την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία εμφάνισης των θηλωμάτων. Οι περισσότερες διαγνώσεις τα συνδέουν με κάποια μόλυνση από τύπο του ιού HPV (6 και 11). Τα θηλώματα τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα και απλά οι ασθενείς τα νιώθουν ως μικρές ελιές είτε με λεία είτε με πιο τραχιά επιφάνεια.
Όταν τα θηλώματα τραυματιστούν, συνήθως οδηγούν σε φλεγμονή ή/και αιμορραγία που συνοδεύεται από οίδημα και πόνο. Η αντιμετώπιση των θηλωμάτων εξαρτάται από το σημείο του σώματος, στο οποίο έχουν εντοπιστεί:
Για τα θηλώματα λαιμού χρησιμοποιείται συνήθως διαθερμοπληξία και κάποιες φορές laser ή κρυοθεραπεία. Στα θηλώματα του προσώπου προτιμούμε τη χρήση laser, καθώς η κρυοθεραπεία ενδέχεται να αφήσει μετά το τέλος της επέμβασης υποχρωματισμένες – λευκές περιοχές, οι οποίες είναι αντιαισθητικές.
Τα θηλώματα κάτω από το στήθος αφαιρούνται τις περισσότερες φορές με laser ή με σπανιότερα με απόξεση. Στην περίπτωση των θηλωμάτων στα γεννητικά όργανα χρειάζεται να γίνει ταυτοποίηση του τύπου του ιού HPV για να βεβαιωθούμε ότι δεν πρόκειται για προκαρκινικές εκδηλώσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα θηλώματα στην πλειοψηφία τους είναι καλοήθη και ακίνδυνα, ωστόσο αν δεν αφαιρεθούν, με τον καιρό αυξάνονται και μεγαλώνουν σε μέγεθος, με αποτέλεσμα να είναι ενοχλητικά, κυρίως αισθητικά αλλά και μερικές φορές και λειτουργικά.